---

Donka Petrunova

---
Начало / Книги / Мнението на критиците
A+ R A-

Мнението на критиците

Донка Петрунова е от малкото съвременни белетристи , които създадоха друг образ на криминалното четиво. Защото у нас все още се смята, че криминалният жанр е лековат и развлекателен, а с романите си Петрунова ни убеждава, че в него, както в т.н. сериозна литература, могат да се поставят задълбочено най-кардиналните нравствени, политически и социални проблеми на времето.

В романите си Донка Петрунова разбърква елегантно пъзела на една често срещана в живота ситуация, за да ни изведе към разпознаваеми ключови политически фигури, за да ни представи реалната картина на корупция , пресметнат флирт, продажност на управляващите, беззаконие на институциите, ограбване на фондове и все още порочни неща, за които обществото подозира, но не може да докаже. Тя се оказа перфектен пророк - предвиди гангстерските войни, жестоките убийства, силовите застрахователни компании, октоподните пипала на насилието, корупцията, войната за власт, епидемията от политическа алчност - всичко, което срива образа на страната ни в Европа.

Kогато Пушкин написва една от основните глави на "Евгени Онегин"  възкликва: "Ай, да, Пушкин, ай да сукин син..." Нещо подобно се случи с мене, когато прочетох "Любов в криминално време". И не само защото е класика в жанра - със завладяваща интрига, със сблъсъка на ярки  характери, с трагични съдби на героите, с умело развихряне на събитията  и неочаквани развръзки - дъх да не си поемеш...

Живата съвест на времето

Част от модерните критици са на мнение, че фигурата на автора е без значение за пълноценното възприемане на творбата. За разлика от тях, аз винаги се интересувам от житието-битието на онзи, който ни поднася размислите си за окръжаващия ни свят. А в случая на Донка Петрунова направо се радвам, че мога да я нарека своя добра приятелка. Срещата с нейния открит характер, с умението й да мисли положително и да прехвърля върху събеседниците си от своята градивна енергия е част от удоволствието, допълващо се от докосването до творческото й дело.

продължава>
В "Сивият дом" Донка Петрунова продължава традицията на народопсихологията  на Иван Хаджийски.