---

Donka Petrunova

---
Начало / Биография
A+ R A-

Биография

Е-мейл Печат ПДФ

Родена е на 09 11 1931 г в София.

Ранното й детство минава в Радомир и в хана на дядо й на Кюстендилското шосе.

След войната семейството й се прибира в София. Завършва Пета девическа гимназия, а след това – Селскостопанската академия, специалност агро-лесомелиорации. Следването й в Селскостопанската академия е по-скоро плод на романтичен порив, отколкото на трезв избор – запалва я един филм за руския генетик Мичурин. Но оше в първата година на практиката си в Добруджа /МТС Сенокос/ осъзнава, че това не е нейната професия, тъй като теорията на Мичурин за създаване на нови фантастични сортове е все още в сферата на илюзиите, а работата на агроном - изпълнител на нареждания отгоре, не й допада.

Прибира се в София с началната глава на роман и с твърдото желание да стане журналистка.

През 1956 г се омъжва за детския писател Чавдар Аладжов Бракът й продължава до неговата смърт през 1999 г. Синът й Димитър Аладжов се ражда през 1960 г и умира през 1991 година. При раждане умира и второто й дете Мая.

Още от гимназията започва да се занимава активно със спорт, а като студентка участва в представителните отбори на “Академик“ по лека атлетика и ски, печели доста награди. Последното й състезание е в Швейцария, на Международния клуб на журналисти-скиори.

Член на Съюза на българските писатели, на Съюза на българските журналисти, а също и на Световната асоциация на писателите криминалисти.

Донка Петрунова ни напусна на 15 февруари 2016 г.

portrait_tifetc

Хоби

Да отговаря на предизвикателствата на новото и трудното.

Обича да плува в морето и да се разхожда из горите.

След писането, най-предпочитаните й занимания са брането на гъби, градината й в Драгалевци, четенето и разговорите на чашка с приятели.