---

Donka Petrunova

---
Начало / Книги
A+ R A-

Книги

Е-мейл Печат ПДФ
 1 1970 г. "Звездите слизат на земята"
Спортната звезда Яна Милкова след дипломирането си е изпратена на работа в Добруджа. Сблъсъкът с реалността поставя на изпитание мечтата на младото момиче да успее в професията, така както в спорта. Срещата с един необикновен мъж преобръща представите й за истинско щастие.
jena-na-pricel
 2 1984 г.

"Искри от огън и пожари"
Кое е добро и кое лошо в нашия живот? Има ли човещина, срещаме ли благородство и кавалерство? Как обществото и политиката се отразяват върху вечните човешки ценности? Възможно ли е да живееш честно в свят на безчестие? Какво губим когато печелим? На тези и на още изключително важни проблеми за съвременния човек е посветена публицистичната творба на авторката. Човечността се сблъсква с властолюбието, парите - с честността.

Романът се чете на един дъх, но темите в него задълго будят размисъл у читателите.

jena-na-pricel
 3 1986 г. "Сивият дом"
След двегодишно проучване на женската престъпност у нас Донка Петрунова „влиза” в Сливенския затвор. С потресаваща достоверност тя разказва историите на неустоялите на съблазните на парите, любовта и славата жени. Книгата е предназначена главно за читателите с удостоверение „Неосъждан”. защото е неоспоримо доказателство, че за любов, просешка тояга и затвор никога не е късно. Според авторката „Човек не се ражда престъпник. Той става престъпник, когато отключи дявола в себе, а това не рядко бива стимулирано от обществото.
jena-na-pricel
 4 1988 г. "Фатални отклонения"
Книгата е посветена на онези невинни на пръв поглед отклонения, които преобръщат фатално живота на човека. Показани са жертвите на ревността, интригантството, малодушието, небрежността, снобизмът и безпринципността. По-специално внимание авторката отделя на пристрастяването към алкохола и наркотиците. За да напише раздела „Рай в ада”тя пребивава известно време като „пациентка” в Клиниката по алкохолизъм и наркомании, където непосредствено наблюдава падението на известни личности, както и пораженията върху близките на зависимите от бялата и червена отрова.
jena-na-pricel
 5 1990 г. "Сто и първото лице на любовта"
Роман за силата на човешката любов. Новоназначената психоложка на затвора Лина Дякова ентусиазирано и упорито се бори срещу убеждението на рецидивистката Рада Шилото, че „Навън всички се смятат ангели. Ама ние – белязните - не сме животни, за да избягаме в гората, нито сме риби да се гмурнем във водата. За нас няма място в свободния свят, колкото и голям да е той. Затуй най-добре ни е в пандиза. При нас има повече равенство и справедливост отколкото навън”. След няколко неуспешни опити да я приобщи към т.н. нормално общество Дякова открива, че само истинската любов е способна на чудеса.
jena-na-pricel
 6 1991 г.
"Надиграване с дявола"
Предлаган на няколко издателства преди 1989 г романът е отхвърлян заради „черногледството, с което е представяна социалистическата действителност”. В него наистина по безспорен начин е обрисувана Езоповската игра на журналистите срещу силните на деня. Най-голямото постижение на авторката е разкриването на личната драма на дръзналите да оправят света.
jena-na-pricel
 7 1994 г. "Вила мистерия"
Донка Петрунова отново ни поднася пристрастията си към най-злободневните за времето обществени и личностни проблеми.
Романът е посветен на вълнуващата криминална загадка: Самоубива ли се или е убита една преуспяваща жена?
Той търси отговор на парливия за мнозина въпрос: Какво печели и какво губи отдадената изцяло на кариерата си жена?
vila-misteria
 8 1995 г.
"Отровният паяк"
Преживяванията на отвлечената и принудена да проституира главна геориня на романа са разтърстващи Ще успеят ли инспектор Жеков и колегите му да откъснат главата на паяка, след като над нея ревностно бдят заинтересовани политици, корумпирани депутати и държавни служители...
jena-na-pricel
 9 1997 г. "Опашката на змията"
Романът отговаря на въпросите: Кой, как и защо бяха създадени в зората на демокрацията икономическите групировки, охранителните фирми и застрахователни компании? Целенасочено ли се разбива държавността? От кого се дърпат конците на подземния свят? Кой определя ходовете на политическите партии? Възможно ли е мафията да поеме лостовете на управление? Една от основните теми в романа е неистовия стремеж на престъпните босове да излязат на светло с легален бизнес и постепенно да се настанят в коридорите на властта. Скъсването на престъпното минало обаче е като срязването на опашката на змията – отровните зъби остават и винаги са готови да клъвнат смъртоносно заради пари, власт, дори и …заради любовта на една жена.
jena-na-pricel
10 1998 г. "Жена на прицел"
Критиката определя романа като едно стремглаво проникване в най-потайните дебри на човешката душа и в най- скритите механизми на съвременното общество. Чрез главната героиня на романа Цвета Динкова сякаш всемогъщият Господ изпитва издръжливостта на своите създания - да обичат и страдат, да падат и отново да се възземат нагоре. Според авторката всичко е предпоследно.
И след най-мъчителната раздяла идва вълнуваща любов, дори след най-голямата загуба остава надеждата, а зад нея прозира нова пътека.
jena-na-pricel
11 1999 г. "Голямото прецакване"
Свообразно продължение на "Отровният паяк" и "Опашката на змията". В него Донка Петрунова продължава да следи развитието на българската мафия, която не само че е пуснала пипала на всякъде, но все по осезаемо се вмества в икономическите и политически структури на държавата. Героите на романа се ръководят от правилото "Всичко се копува" и в надпреварата си за Големите пари превръщат живота на едно момиче в разменна монета...
jena-na-pricel
12 2002 г. "Присъствие на мъж"
Бурна история на една жена, която има кураж да приеме предизвикателствата на съдбата.
Появата на мъж в живота и възкресява момичето в нея, разпалва и вечната човешка жажда за нежност, внимание и любов.
Възможно ли е "Светът да е за двама", както се пее в популярната песен, във време на съдбовните конфликти: кариера-семейство, пари-морал, свобода-обвързаност?
prisystvie-na-myzh
13 2003 г.
"Мафиотски романс"
В безогледната борба за пари и власт се открояват новите "герои" на съвременната обществена сцена - босовете на значими икономически групировки с дълбоки корени в сенчестия бизнес. Те копуват политици, магистрати, полицаи, журналисти.
От другата страна са инспектор Жеков и неговите колеги, предприемчивата Елена Ботева и очарователните телохранителки от "Дракон". Войната с мафиятя е прераснала в Трета световна война за човечеството. Кой ще победи? Как? Кога?
mafiotski-romans
14 2003 г.
"Петата власт"
Петата власт - това е мафията, разкрива в новия си роман Донка Петрунова.
Нейните герои са еблематични за преходното време - крупни бизнесмени с неясен произход на капиталите, бивши служители на ДС, жени с луди амбиции за популярност, ненаситни управници...
За самолюбивия Коста Джуров - шеф на голяма икономическа групировка парите вече не са достатъчни. Но за да стигне до високите постове на легитимната власт трябва да изчисти опетненото си име...
petata_vlast
15 2004 г.
"Заслепение"
Донка Петрунава отново ни поднася потресяваща история за ожесточената борба на интереси.
От една страна е мафията, която служи на ислямския фундаментализъм - от другата американски милионер, който финансира експеримент за изучаване феноменалните паранормални способности на една лекарка.
Залогът е много пари, които заслепяват и най-чистите помисли. Романът проследява неравната борба на любовта с насилието...
zaslepenie
16 2005 г.
"Любов в криминално време"
Странната любов между корумпиран полицейски генерал и преуспяваща бизнес дама е в центъра на романа. Около него кръжат новите лица на хайлайфа, вихри се незаконна търговия, кроят се политически интриги, копуват се магистрати, мирише на власт и пари.
В този свят на блясък и падения съвсев ясно проличават съдбовните конфликти мужду интереса и морала, между обезчовечаването и духовното оцеляване...
liubov-v-kriminalno-vreme
17 2006 г.
"Дни за любов и убийства"
Време на необуздан стремеж към пари и власт.
Време на развихрена престъпност. Време на продажни управници. Време на любов. Време на рицари на честта. Време на изпитание на човешките ценности.
Взривове разтърсват страната.
Следите водят към необикновен извършител.
А зад него са недосегаемите...
dni-na-lubov-i-ubiistva
18 2007 г.
"Скандална тайна"
Заради изплувала от миналото тайна е обита една преуспяваща жена. Сред заподозрените от полицията е и дъщерята на жертвата.
Единственият и начин да се оневини е да намери истинския убиец. Тя наема частен детектив - бивше топ ченге с нестандартни методи на действие.
В хода на разследването се разбулват мръсните игри на управляващите с престъпния свят...
skandalna-taina
19 2008 г.
"Бели рози в черна ваза"
Убийството на виден столичен адвокат разбулва любовен четириъгълник между него, съпругата му и двете и приятелки. Арестувана е една от любовниците, но дни преди да бъде изправена пред съда, неочаквано съпругата - провокирана от редица мистериозни обстоятелства, наема частен детектив. Разкритията стигат до най-скандалните тайни в държавата - компрометират министри, разклащат правителството и парламента. Живатът на трите жени коренно се променя - всяка от тях е подложена безмилостно преследване от политическата мафия... Коя ще оцелее и каква ще е цената?
beli-rozi-v-cherna-vaza
20 2011 г. "Очите на сърцето"
Жана - кpасива, интeлигeнтна и пpeуспяваща аpxитeктка, пиe сутpeшнoтo си кафe. Bнeзапнo вxoдната вpата сe oтваpя и нeпoзнат мъж сe пpeдставя за сoбствeник на нeйния апаpтамeнт. Hастoява вeднага да напуснe жилищeтo. Бeз дoм и пpeдадeна oт най-близкитe си xopа, тя напpазнo тъpси пoмoщ oт дъpжавата. Изгубва памeтта си и пoпада на улицата. Пepфeктната дoтoгава жeна сe пpeвpъща в oтчаяна клoшаpка, кoятo сe пoдчинява на инстинктитe си. Oчакванията на жуpналиста Филип Apнаудoв за сeнзациoнна мистepия сe сбъдват, кoгатo я завeжда у дoма си. Жeната, кoятo излиза oт дpипитe, гo oчаpoва с вида и нeпoдпpавeнитe си свeтски oбнoски. Пламналата буpна любoв мeжду двамата e пoставeна на каpта, кoгатo Жана сe събужда с внeзапнo възстанoвeна памeт дo чужд мъж.  Пoслeдвалитe събития, щe накаpат читатeля със затаeн дъx да стигнe дo кpая на poмана. A там гo чака истинска изнeнада!
ochite-na-surceto
21 2011 г.
"Ръкописът на мръсните тайни"
Meмоapитe нa свeтовноизвeстнaтa фотогpaфкa Софи Бонaпapт пaзят скaндaлни тaйни. Haй-бeзобиднaтa от тяx e бългapският й пpоизxод. Рeшeниeто нa Софи дa публикувa истоpиятa нa своя живот e послeдвaно от поpeдицa сeнзaционни убийствa. Рaзкpитиятa от минaлото й всявaт стpax у богaти, влиятeлни и бeзскpупулни мъжe. Te сa готови нa всичко, зa дa унищожaт pъкописa.
"Гоpeщият" случaй сe окaзвa много по-скaндaлeн, отколкото инспeктоp Рaдой Дpумeв пpeдполaгa, a eдинствeният му избоp e дa подxоди нeстaндapтно. Рaзплитaйки мeтодично и бeзкомпpомисно кълбото от минaли и нaстоящи интpиги, той сe сблъсквa с xоpa, движeщи зaдкулисно лостовeтe нa влaсттa, с поквapeни висши дуxовници и политици с успeшeн тъмeн бизнeс.
rakopisat-na-mrasnite-taini
22 2012 г. „Мъжемразката. Тринайсет лица на дявола в нас”
Сборник от тринайсет любопитни разказа за престъпления, извършени заради любов, пари, кариера, омраза, поругана чест, обида и още толкова коварни изкушения на дявола, който се крие вътре в нас. Шокиращите сюжети разкриват пред читателя тъмните подмоли на човешката душа в условията на едно порочно и неморално общество. В търсене на отговора на въпроса „Къде е щастието?”, всяка от историите е своеобразно изследване на оцеляването и проникване в душата на съвременния човек.
rakopisat-na-mrasnite-taini
23 2015 г. „Стълба за двама”
Роман за новите герои на нашето време, белязано от остри сблъсъци между интерес и морал. Две влюбети двойки оформят странен четириъгълник, в който бушуват светли чувства и ниски страсти. Всеки има собствена представа за щастието и се стреми към него по свой начин.
book-1

По неин сценарии е сниман филмът “Каре от праведници”. Авторка е на много радиопиеси и сценарии на документални филми.

portrait_tifetc

Мнението на критиците


Warning: Creating default object from empty value in /home/bestbulg/public_html/donkapetrunova.com/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/bestbulg/public_html/donkapetrunova.com/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/bestbulg/public_html/donkapetrunova.com/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/bestbulg/public_html/donkapetrunova.com/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109

Warning: Creating default object from empty value in /home/bestbulg/public_html/donkapetrunova.com/modules/mod_latestnews/helper.php on line 109